Sunday, 23 March 2014

Episodul 1: De ce Seria „Giuvaerelor” la VOX MEDICALIS? Ce am realizat până acum, ce realizăm și ce vom mai realiza

Conceptul Seriei „Giuvaere corale” pe care le pregătim se axează pe deschiderea apetitului publicului spre muzica corală, un teren intrat de ceva timp în obscuritate.

Pe fondul unei bruște tranziții culturale postdecembriste, arta corală a suferit o imensă regresie, regresie care nu pare să fi avut loc în structurile occidentale ce nu au trecut prin atât de bruște răsturnări ale structurii și percepției colective. Informarea atât prin canalele new-media (Internet), cât și din prisma revistelor la care suntem abonați și racordați (din sfera organizațiilor corale din care facem parte: Asociația Națională Corală din România, membră, la rândul ei, a Asociației Europa Cantat) ne arată că viața corală din Statele Unite sau din Europa vestică își păstrează troficitatea, suculența și plinătatea de resurse. Apoi, știm de activitatea muzicală de acest gen din Orientul extrem, unde coralitatea reprezintă un mare element de fascinație și mândrie.

Despre coralitatea românească, știm că înainte de ’89 exista un avânt global (de masă?) spre cântul în ansambluri. Bineînțeles, ne vom referi în mod special la formațiile semiprofesioniste și de amatori. Se cunoaște că toate întreprinderile, branșele, facultățile (spre exemplu, fiecare (!) facultate din cadrul Universității București avea câte un cor!) exista câte un astfel de grup vocal. Uneori, în uzinele mari existau coruri de peste 80-100 de persoane, unde se făcea muzică la nivel foarte înalt.

Ipoteze asupra descreșterii interesului în coralitate de la noi din țară după Revoluție pot fi formulate din belșug: probabil ne-am putea referi la respingerea cultului personalității care încolțise viguros și în acest mod de manifestare artistică; apoi, diversificarea aproape brutală a metodelor de petrecere a timpului liber; nu în ultimul rând, poate chiar perpetuarea unor stiluri de conducere corale neadaptate timpului prezent. Totuși, nu acest diagnostic face obiectul materialului de astăzi, dar îl putem relua, eventual, cu o ocazie ulterioară.

Noi, însă, nu ne simțim descurajați de aceste constatări, ci încercăm să găsim soluții pertinente.

Așa ne-a venit ideea seriei „Giuvaerelor corale”. Câte un concert (reluat, apoi, în funcție de contexte) dedicat câte unei anumite arii repertoriale. Putem enumera, rece, câteva obiective pe care o astfel de strategie le urmărește:
1. readuc în atenția publicului „șlagăre” ale fiecărui gen/epocă, șlagăre care deschid interesul spre
2. abordarea unor piese mai puțin cunoscute, care să devină la rândul lor potențiale șlagăre;
3. dezvelirea, scoaterea la lumină a unor lucrări necunoscute, neinterpretate, obscure, adevăratele pietre prețioase, care sunt fie lucrări foarte vechi, fie lucrări neglijate, fie lucrări „calde”, tocmai ieșite din tipar sau de sub peniță, ale unor compozitori contemporani.

Anul trecut am dat startul, în Sala „George Enescu” a Conservatorului Bucureștean, cu Concertul „Giuvaere corale laice românești”, un eveniment reluat apoi de trei ori în ipostază concertistică (odată chiar în afara capitalei) și de încă patru în formulă abreviată, solicitată la diverse evenimente academice.



Din punct de vedere repertorial, am inclus o serie de „hit”uri corale, cum ar fi „Floarea albastră” de Spătărelu (pe versuri eminesciene), „Sârba pe loc” de Danga, „Chindia” lui Pașcanu sau „Morarul” de Georgescu Kiriac. Sperând, astfel, că am reușit să captăm interesul publicului (și că am asigurat un final reușit), am introdus apoi lucrări ce, în contextul actual, sunt mai puțin cunoscute, deși au fost cântate destul de mult cu ceva timp în urmă: gluma „Fata de păstor” de Teodorescu, madrigalul „Stelele-n cer” pe versuri de Mihai Eminescu, „Mocirița și jocul” lui Radu Paladi (în viziunea aranjată de Dan Mihai Goia), lucrarea de virtuozitate „Răsunetul Ardealului” de Vidu și monumentala suită corală „Flăcări și roți” de Corneliu Cezar. Ca apoi să îndrăznim să ne apropiem de câteva lucrări mai puțin cunoscute sau chiar foarte puțin interpretate: „Cântec de dor” de Cucu, „Cântecul fără de cuvinte” aparținând regretatei compozitoare contemporane Liana Alexandra sau „Doña Sol” de Nicolae Suciu, altă piesă foarte sensibilă compusă pe versurile poetului național.



Am reușit, astfel, credem noi, să îmbinăm stilistic atât registrul cult, cât și cel de inspirație folclorică, încercând, mereu, să aprofundăm sensurile transcendentale ale muzicii, să surprindem semnificații noi sau să ne surprindem pe noi cuprinși de măreția înțelepciunii universale.



Concertul din București l-a avut ca invitat special pe actorul de comedie Radu Gheorghe, care a realizat detensionarea stărilor într-un mod fascinant și adecvat. La pian ne-a acompaniat cu dedicare și profesionalism D-na Lect. Univ. Dr. Laura Smărăndescu, cadru didactic al instituției-gazdă.



Acesta a fost un început. Ce urmează?
În 19 mai 2014, la Biserica „Sf. Elefterie” vom avea bucuria de a continua seria menționată cu „Giuvaere corale religioase românești”, urmând același demers de a prezenta o altă filă a repertoriului național, dorind, astfel, să venim în întâmpinarea setei crescânde a publicului, nestăvilind-o complet, ci stimulând-o și direcționând-o.

În perioadele următoare dorim să realizăm concerte de Giuvaere ale Renașterii, ale Clasicismului muzical, Romantismului, Giuvaere contemporane, Giuvaere ale Jazzului și câte altele nu se pot face...

Să sperăm și să avem credința că vom avea puterea și determinarea de a duce cât mai departe acest proiect. Nu neapărat „să-l ducem la capăt”, căci în viziunea noastră, dacă am găsi un „capăt”, un punct terminus, acesta ar însemna începutul plafonării și al anihilării intelectuale și creatoare. Ne dorim, din contră, ca drumul nostru să fie cât mai lung și cât mai inspirant.


Pe data viitoare, când vom scrie câte puțin despre acest concert pentru care repetițiile sunt în toi, despre alegerea lucrărilor, despre abordarea acestora! Cu bine! :)

No comments:

Post a Comment